Solliciteren

Detachering vs. uitzendwerk

Tijdens mijn gesprekken met IT-professionals merk ik vaak dat het woord detachering een negatieve lading heeft. Wat blijkt is dat ze bij detachering aan uitzendwerk denken. Is dat niet hetzelfde dan? Nee, absoluut niet! Er zitten grote verschillen tussen detacheren en uitzenden. Hieronder leg ik uit wat de verschillen zijn.

1. Arbeidsrelatie

Een IT-professional in de detachering heeft in tegenstelling tot een uitzendkracht een formele arbeidsrelatie. Dit betekent dat dat je doorbetaald krijgt in periodes wanneer er geen projecten beschikbaar zijn, je een opzegtermijn hebt en niet zomaar ontslagen kan worden. Als gedetacheerde heb je ook meer baanzekerheid dan de uitzendkracht. Hiernaast krijg je per maand uitbetaald en als uitzendkracht per week of soms zelfs per uur. 

2. Certificaten halen en trainingen volgen

Ervaring en kennis zijn belangrijk om te hebben, maar als je specifieke kennis mist kan je die kennis als IT-professional bijspijkeren middels certificeringen en trainingen. Uitzendkrachten krijgen die kans helaas niet. 

3. Langdurige projecten

In tegenstelling tot gedetacheerden worden uitzendkrachten vaak voor kortere projecten ingezet. Als IT-professional in de detachering word je meestal ingezet voor langlopende projecten. Met andere woorden, ze zijn vaker voor een langere periode aan het werk; van enkele maanden tot een paar jaar.

 4. Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden

Over het algemeen hebben IT-professionals in de detachering contracten met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kan je bijvoorbeeld certificeringen halen, een hbo-opleiding volgen etc. Er wordt geïnvesteerd in jou en jouw ontwikkeling. Tevens heb je de mogelijkheid tot het leasen van een auto. En als kers op de taart is het salaris ook hoger dan dat van uitzendkrachten. 

5. Duurzame relaties opbouwen

Gedetacheerden bouwen vaak een duurzame werkrelatie op met het detacheringsbureau. Detacheringsbureaus zetten professionals vaak voor langere periodes in en dat maakt dat de verhouding serieuze vormen aanneemt. Beide partijen investeren zo meer in elkaar en de onderlinge relatie.

WERKEN BIJ PEAK-IT
Wil jij samen met een ambitieuze groep mensen meewerken aan het hart van een organisatie? Bekijk dan snel onze IT-vacatures!
BEKIJK ALLE VACATURES

 

 

Waarom kiezen voor detachering?

Een feit is dat als je kiest voor detachering, zeker als starter, je heel veel werkervaring opdoet op verschillende projecten bij verschillende soorten bedrijven met verschillende culturen en diverse IT-omgevingen. Ben je van plan een eigen onderneming te starten of als zzp’er aan de slag te gaan? Dan is detachering ook een goede plek om te beginnen, omdat je flexibel leert werken, je netwerk opbouwt en je de verschillen ziet tussen organisaties.

Ben jij geschikt voor detachering?

Heel belangrijk bij detachering is dat je flexibel bent. Het kan zijn dat je regelmatig van omgeving en collega’s verandert. Het goede nieuws is dat de flexibiliteit die aan jou als gedetacheerde wordt gesteld, ook beloond wordt. Zo zorgt de detacheerder goed voor jou en krijg jij de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen richting jouw passie en ambitie. Zo stippel je bij ons samen met jouw eigen Fieldmanager het juiste carrièrepad uit om je doelen te bereiken.

Kortom, detachering en uitzendwerk kennen veel verschillen. Zo heeft detacheringswerk ook veel voordelen. Hierover vertel ik meer in mijn volgende blog.

Topic