Business Transformation

Hoe leiders innovatie bevorderen in tijden van crisis

In tijden van onzekerheid en onrust is leiderschap nog belangrijker, omdat een leider de toon zet voor hoe een organisatie reageert. Bedrijven moeten met een vaste en geruststellende hand worden begeleid, maar toch draaien en wendbaar zijn wanneer de situatie daarom vraagt. Vastberadenheid, doorzettingsvermogen en collectiviteit zijn enkele kenmerken van een innovatieve cultuur en ze zijn nodig om enkele van onze grootste problemen het hoofd te bieden. Aangezien bedrijven op wereldniveau met een crisis worden geconfronteerd, deel ik graag een aantal manieren waarop leiders kunnen optreden en kunnen helpen een innovatieve cultuur te bevorderen wanneer die het meest nodig is.

Learning ability is een must

Snel leren is belangrijker dan ooit in tijden van grote veranderingen. Leiders moeten niet alleen een hoog IQ en EQ hebben, maar ook een hoge learning ability quotiënt (LQ) nodig. De problemen vandaag de dag zijn zo complex en veelzijdig dat ze snel moet worden opgelost, terwijl er zich steeds veranderende situaties voordoen. Leiders moeten rolmodellen zijn door te zoeken naar verschillende ervaringen, ongebruikelijke perspectieven en door open te staan voor nieuwe ideeën. Tegelijkertijd dienen zij de leercultuur binnen hun organisaties te bevorderen.

Doe de gratis test
Is jouw IT-afdeling crisis-proof?
Met deze korte test kom jij erachter of jouw IT-afdeling gereed is om de organisatie in tijden van crisis volledig remote te laten werken.
Doe de test

Experimenteren en communiceren

Wanneer we ons op onbekend terrein bevinden, moeten leiders ook inzicht hebben in de technische vaardigheden die nodig zijn om hun bedrijf effectief te transformeren in tijden van verandering. Denk hierbij aan hoe ze plotseling moeten overschakelen naar remote werken. Ze moeten zichzelf omringen met experts en de tijd nemen om op de hoogte te blijven van de laatste trends, uitdagingen en kansen waarmee hun organisatie wordt geconfronteerd. Uiteraard dient er ook aandacht te zijn voor de communicatie naar alle medewerkers. Blijf te allen tijde open en transparant communiceren om weerstand onder medewerkers te reduceren.

Mogelijkheid om aan te passen voor de volgende crisis

Crisis en transformatie komen niet eenmalig voor. Verandering is dynamisch, dus behendigheid en continue aanpassingen zijn van essentieel belang. Hierbij is feedback belangrijk om gegronde keuzes te maken voor verdere voortzetting en vormgeving van de strategie. Daarom dienen leiders snel te innoveren, experimenteren en leren. En uiteraard hun teams te ondersteunen om hetzelfde te (kunnen) doen.

Kortom, de omgeving van morgen begint nog maar net. De leiders die in de huidige crisis naar voren komen, zullen helpen bij innovaties om de problemen van morgen op te lossen.