Digital Workspace

How to: van smartphone naar smartschoon

Smartphones zijn niet meer weg te denken. Waar we ook kijken, zien we mensen met een telefoon in de hand; even snel een mailtje eruit gooien, een belletje plegen of een appje sturen. Juist omdat we ze overal mee naartoe nemen, wemelen smartphones van de bacteriën. Wist u bijvoorbeeld dat er meer bacteriën krioelen op een telefoon dan op een doorspoelknop van een openbaar toilet? Een zeer zorgwekkend gegeven, zeker als we kijken naar de hoeveelheid telefoons in zorginstellingen. Patiënten, bezoekers, medewerkers, vrijwel iedereen heeft er een op zak. Bovendien is het in het digitale tijdperk onontkoombaar dat er aan bed wordt geregistreerd door zorgmedewerkers. Maar hoe zorgt u er dan voor dat zieke patiënten niet ten prooi vallen aan die telefoonbacteriën?

Smartphonebacteriën onder de loep

Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst drie kwart van het Nederlandse zorgpersoneel de smartphone tijdens het werk gebruikt. Verpleegkundigen en verzorgenden gaan zeer hygiënisch te werk en wassen de handen meerdere malen op een dag of reinigen deze met alcohol. Wat echter nog te vaak over het hoofd wordt gezien, is het schoonmaken van die bacterierijke smartphones. Bacteriën houden van een warme omgeving, waardoor een smartphone de ideale voedingsbodem is. Veelvoorkomende bacteriën op een telefoon zijn streptokokken en stafylokokken, maar ook E. Colibacteriën die afkomstig zijn van ontlasting.

 Het is dus van essentieel belang dat zorgmedewerkers niet alleen stilstaan bij de persoonlijke hygiëne, maar ook die van de telefoon. Maar hoe kunnen die toestellen snel en eenvoudig ontdaan worden van bacteriën?

Weg met bacteriën!

Natuurlijk blijft persoonlijk hygiëne uitermate belangrijk. Na het contact met een patiënt eerst de handen wassen alvorens de telefoon te gebruiken. Het probleem is dat dit te vaak op een dag moet gebeuren en het dus tijdrovend is. Daarnaast is de kans groot dat het vergeten wordt. Bovendien verspreiden bacteriën niet alleen via de handen, maar ook via stof in de lucht, huidschilfers, vettigheid van de wang en spuug. Een andere mogelijkheid is dan om met een doekje de telefoon meerdere keren op een dag schoon te maken. Helaas worden hiermee niet alle bacteriën verwijderd.

SmartphoneCleaner
Weer een bacteriebron minder binnen uw zorgorganisatie
VRAAG AAN

Wat is dan een oplossing dat alle ziektekiemen uitschakelt? Uv-licht! Dit uv kent namelijk een speciale golflengte van licht dat de celwanden van bacteriën en virussen penetreert. Dit zorgt ervoor dat het DNA ervan beschadigt, waardoor de ziektekiemen sterven. Tegenwoordig zijn er een aantal gadgets op de markt die middels uv-licht de smartphone volledig reinigen. De telefoon wordt in het apparaatje gezet en met een klik op de knop is de smartphone is slechts enkele minuten 100 procent bacterievrij. Een pluspunt is ook nog eens dat de telefoon tegelijkertijd wordt opgeladen.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn maar de resultaten liegen er niet om. Wilt u zelf ervaren hoe dit werkt? Laat dan hier uw gegevens achter en wij komen er graag een bij u langsbrengen.