Career

'Het MAPO-traject helpt mijzelf te ontwikkelen op persoonlijk vlak’

Jan-Cees Otte (35) werkt als Change Coördinator en Development Teamlid bij TBI. Hij doet mee aan het Management Potential Programma (MAPO). Dit traject is speciaal ontwikkeld voor IT-professionals die ambities hebben en deze graag verder willen ontwikkelen. Aan ons vertelt Jan-Cees hoe hij bij PEAK-IT terecht is gekomen, wat zijn ambities zijn en wat het MAPO-traject hem te bieden heeft.

Hoe ben je bij PEAK-IT terecht gekomen?

“Voordat ik bij PEAK-IT aan de slag ging, had ik al veel werkervaring opgedaan. Met name op het gebied van eerste- en tweedelijnssupport. Op een gegeven moment was ik toe aan wat anders en zocht ik naar een nieuwe uitdaging. Toen ik in contact kwam met PEAK-IT was ik verrast door de persoonlijke benadering. Wat je namelijk veel ziet in de IT-branche, is dat detacheerders alleen zoeken naar een professional op basis van het functieprofiel. Maar bij PEAK-IT gaat dat precies andersom. Zo vroegen ze eerst aan mij naar wat ik belangrijk vond. Daarna begonnen ze met het zoeken van een passende opdracht. De persoon wordt centraal gezet en dat heb ik als heel fijn ervaren.”

"Het is een passie van mij om te kijken waar ik bepaalde zaken kan verbeteren."

Welke ambities had je?

“Zoals ik net al zei, had ik al veel werkervaring in de IT-branche. Maar ik wilde mij graag meer richten op processen. Het is eigenlijk een passie van mij om te kijken waar ik bepaalde zaken kan verbeteren. Om dat te bereiken, had ik nog wel de juiste opleidingen nodig. Deze ambitie sprak ik uit naar mijn Fieldmanager en zodoende stelden we samen een persoonlijk begeleidingsplan op. Vervolgens kreeg ik een opdracht aangeboden, waarbij ik mij in eerste instantie bezighield met werkplekbeheer. Maar binnen een jaar kwam daar changecoördinatie bij. Nu focus ik me daar, naast mijn werkzaamheden in het development team, volledig op.”

WERKEN BIJ PEAK-IT
Wil jij samen met een ambitieuze groep mensen meewerken aan het hart van een organisatie? Bekijk dan snel onze IT-vacatures!
BEKIJK ALLE VACATURES

Je doet nu mee aan het MAPO-traject, waarom heb je daarvoor gekozen?

“Ik was al bezig om certificaten te behalen. Omdat ik mij meer ging bezighouden met het proces, wilde ik gerichter papieren gaan halen. Zo heb ik recent ook PRINCE2 succesvol afgerond. En toen het MAPO-traject werd opgestart, vroeg mijn Fieldmanager of ik interesse hierin had. Dat leek mij een mooie kans. Zo leer ik gedurende dit traject over werken middels scrum (PSM I), ITIL4 en verdiep ik mij in persoonlijk leiderschap. Bovendien sloot dit perfect aan op mijn huidige werkzaamheden.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Bij mijn huidige opdrachtgever ben ik gevraagd om deel te nemen aan het ontwikkelteam. Het product waaraan we werken is ServiceNow. De tool die we gebruiken om samen te werken is Azure DevOps. Ik heb een achtergrond in werkplekbeheer. Deze ervaring pas ik nu toe in mijn rol, waarbij ik meedenk over het proces. Ook bekijk ik hoe ServiceNow het beste ingericht kan worden en aansluit op de business.”

"Omdat ik deels middels scrum werk, worden bepaalde dingen nu belangrijker die voorheen er niet zo toe deden."

In hoeverre draagt het MAPO-traject bij aan jouw carrière?

“Voornamelijk doordat ik mezelf kan verbeteren op persoonlijk vlak. Omdat ik deels middels scrum werk, worden bepaalde dingen nu belangrijker die voorheen er niet zo toe deden. Zo geef ik nu presentaties aan klanten. Het leert je ook om vanuit de klant te denken. Ik vind het fijn dat ik door middel van dit traject mezelf verder kan ontwikkelen in communicatieve vaardigheden. Ook al gaat me dit al vrij goed af, natuurlijk zijn er altijd dingen die je kan verbeteren. Bijvoorbeeld als het gaat om contact met klanten, maar ook met andere collega’s. Als bijvoorbeeld de Change Manager van een leverancier langskomt, moet ik natuurlijk bepaalde zaken bij hem onder de aandacht brengen. En er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen.”

Heb je nog tips voor andere professionals die ook ambities hebben?

“Sommige stappen moet je gewoon zetten, anders kom je niet verder in je carrière. Ik had heel gemakkelijk veilig kunnen blijven zitten waar ik zat. Maar als ik die stap niet had gezet, dan was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Natuurlijk zit er altijd een risico aan vast, maar dat is het wat mij betreft zeker waard. Als er kansen voorbijkomen, moet je niet te lang twijfelen maar gewoon doen.”

Over het MAPO-traject

Het Management Potential Programma (MAPO) is een speciaal traject dat bij PEAK-IT te volgens is voor IT-professionals die de ambitie hebben om zich gedurende hun carrière verder te ontwikkelen. In het traject leren ze onder meer over scrum, ITIL en persoonlijk leiderschap.

Topic