Career

Welke vijf belangrijke vaardigheden bezit een Systeembeheerder?

Uit recent onderzoek is gebleken dat de meeste IT-vacatures gericht zijn op Systeembeheerders. Iedere Systeembeheerder heeft een passie voor techniek. Al sinds het begin van het digitale tijdperk werken ze met hart en ziel aan technische innovaties. In eerste instantie was dit een doel op zich, maar tegenwoordig is IT hét middel om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Dit betekent dan ook dat de IT-afdeling een onmisbaar bedrijfsonderdeel is waarop de hele organisatie bouwt. Deze centrale positie vraagt echter wel om nieuwe vaardigheden. In deze blog zet ik de vijf belangrijkste vaardigheden voor een Systeembeheerder op een rij.

1. Vakbekwaam

Diploma’s en certificeren kunnen het bewijs zijn dat je over voldoende theoretische kennis beschikt, maar praktijkervaring weegt minstens net zo zwaar. Die kennis vormt de basis voor het ontwikkelen van oplossingen en helpt bij het voorkomen en diagnosticeren van problemen.

2. Klantgericht

Van medewerker en afdelingshoofd tot de algemeen directeur, iedereen wenst een andere benadering en een oplossing op maat. De kunst zit hem in het moeiteloos schakelen tussen verschillende personen, niveaus, problemen en wensen. Als Systeembeheerder kan jij je in de eindgebruiker verplaatsen, denk je proactief met hen mee en weet je de bedrijfsstrategie te vertalen naar werkbare IT-oplossingen.

3. Communicatief

Juist omdat IT steeds meer de ruggengraat vormt van de organisatie, worden IT-projecten steeds complexer. Hierbij zijn communicatieve vaardigheden van essentieel belang. Zo achterhaal jij hoe bepaalde afdelingen samenwerken, ondersteun je hen met technologie en licht je tevens jouw (strategische) keuzes toe.

4. Leergierig

Als Systeembeheerder ben je ook leergierig; je bent en wilt altijd op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen. Zo signaleer jij ook welke kennis en vaardigheden jij en je team nog nodig hebben.

5. Oplossingsgericht

Oké, hiervoor zei ik dat je altijd op de hoogte wilt zijn van de laatste innovaties. Maar techniek verandert continu, waardoor het onmogelijk is om alle ontwikkelingen op de voet te volgen. Daarom weet jij mensen in je netwerk te vinden en hun kennis in te zetten wanneer een eindgebruiker daar meer bij gebaat is. Hierdoor houden jij en je collega’s elkaar scherp en automatisch up-to-date.

WERKEN BIJ PEAK-IT
Wil jij samen met een ambitieuze groep mensen meewerken aan het hart van een organisatie? Bekijk dan snel onze IT-vacatures!
BEKIJK ALLE VACATURES

Samen sta je sterk

Natuurlijk bezit niet iedere Systeembeheerder alle vijf de eigenschappen. Maakt dit jou dan een minder goede Systeembeheerder? Nee, absoluut niet! Waar de één analytisch sterk is, heeft de ander veel meer gevoel voor netwerken en communicatie. De kracht ligt hem vooral in het onderling kunnen samenwerken en sparren. Durf bijvoorbeeld problemen over te dragen aan een collega die gespecialiseerd is op een bepaald IT-gebied. Samen sta je tenslotte sterker.

Kortom, het is en blijft belangrijk dat een Systeembeheerder bepaalde basiskennis bezit. Daarnaast durf je te vertrouwen op de expertise van collega’s. Zo krijgen jij en je team de complexe materie en vele processen snel onder de knie. Bovendien leer je ook nog eens van elkaar. De gepassioneerde Systeembeheerder houdt van zijn vak, is professioneel, werkt samen met de mensen om zich heen en probeert zichzelf doorlopend te ontwikkelen.