Career

Vind jouw unieke talenten!

Wanneer je iets leuk vindt om te doen, doe je dit vaak met gemak en zonder moeite. Het feit dat het gemakkelijk en leuk voor je is, betekent dat het je unieke talent is. Schrijver en dichter Willem Glaudemans definieert een talent als “een aangeboren vermogen”. Deepak Chopra stelt dat iedereen een doel (purpose) in het leven heeft, ook wel een ‘Dharma’ genoemd. Om deze ‘Dharma’ te bereiken heeft elke persoon op deze planeet een set van deze unieke aangeboren vermogens. Alleen jij hebt deze specifieke combinatie van talenten en je bent de enige die deze talenten op deze bepaalde manier uit. Dit is wat jou uniek maakt als persoon. Maar nu de grote vraag: hoe vind ik mijn unieke talenten?

Hoe vind ik mijn talenten?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Je ontdekt je talenten door te doen wat je leuk vindt. Bezigheden die je graag doet, zijn namelijk altijd gekoppeld aan talenten volgens Willem Glaudemans. Houd je van schrijven? Dat zit er een schrijver in je! Daarnaast geeft Glaudemans aan dat je jouw talenten kunt vinden, door te kijken waar jouw interesses liggen. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de aandelenmarkt en handel je hierin? Dan heb je een talent voor handelen. Daarnaast kun je ook kijken naar je verlangens. Als je al vanaf jongs af aan graag op de piano speelt en met vol ontzag naar alle grote pianisten luistert, is er een grote kans dat jij een talent hebt voor pianospelen. Ook geeft Glaudemans aan dat je kan kijken naar waar je als kind al over droomde. Misschien wilde je altijd al ontdekkingsreiziger worden. Vaak zit er namelijk een kern van waarheid in die droom en is het een aanwijzing naar jouw talent (zoals in dit geval een talent voor nieuwe dingen ontdekken).

Naast bovenstaande tips, kan je voor jezelf de onderstaande vragen, opgesteld door de Australische schrijver Rebecca Campbell, beantwoorden om jouw talenten te vinden:

 • Wie zijn je helden? Wat voor baan hebben ze?
 • Van wel onderwerp kan je niet genoeg krijgen?
 • Waar ben je gepassioneerd over?
 • Wat gaat er natuurlijk en vanzelfsprekend voor je?
 • Waar bedanken mensen je voor?
 • Waar krijg je complimenten over?
 • Wat vind je het leukste om te doen?
 • Waar droom je stiekem van?
 • Als je TED praatje zou moeten houden en je weet dat het een groot succes zou worden, waar zou het dan over gaan?
 • Als het je niet zou uitmaken wat mensen van je denken, wat zou je dan doen?
 •  Als je nog vijf jaar te leven zou hebben, wat zou je dan doen?
 • Als je 88-jarige zelf je advies zou geven, wat zou hij/zij dan zeggen?
 • Als je 8-jarige zelf je advies zou geven, wat zou hij/zij dan zeggen?
 • Zit er iets in je dat je graag met de wereld wilt delen?

Het is belangrijk om te weten dat je sommige talenten in je jeugd ontdekt, maar anderen pas later in je leven. Dus ongeacht je leeftijd, is het altijd de moeite waard om op zoek te gaan naar jouw unieke talenten.

WERKEN BIJ PEAK-IT
Bekijk snel onze IT-vacatures!
Wil jij samen met een ambitieuze groep mensen meewerken aan het hart van een organisatie?
BEKIJK ALLE VACATURES

Het gaat niet om het eindresultaat

Wanneer je op zoek gaat naar je talenten door te onderzoeken wat je leuk vindt, is het belangrijk dat je je focust op de activiteit zelf en het plezier dat je erdoor ervaart. Het gaat namelijk niet om het eindresultaat! Als je ontdekt dat je schilderen leuk vindt, focus je dan op het schilderen zelf en de blijdschap en de positieve energie dat het je geeft. Laat los hoe het schilderij eruit moet zien of dat het zal verkopen (als je als doel hebt om van je hobby je werk te maken). Daar gaat het niet om. Maar waar het wel om gaat, is dat je het leuk vindt om het schilderij te maken! Rebecca Campbell geeft heel mooi weer wat de gevolgen zijn als je je plezier volgt:

“Follow it without knowing where it will lead.As you recognize your gifts people around you begin to notice them too, and all of a sudden you start attracting opportunities, which bring these gifts to life”.

Kortom, als je je plezier volgt waarmee je je talenten inzet, komen er nog meer dingen op je pad waarvoor je je talenten kan gebruiken.

Durf kwetsbaar te zijn

Nadat je je talenten hebt ontdekt, ga je deze (hopelijk) inzetten. Dat is het moment dat je aan de buitenwereld laat zien wie je echt bent en wat je allemaal te bieden hebt. Dit kan heel kwetsbaar aanvoelen. Echter, deze kwetsbaarheid hebben we juist nodig om te tonen wie we echt zijn volgens hoogleraar Brené Brown. Wanneer je kwetsbaar bent zijn er geen maskers, alleen de meest pure versie van jou, wie jij echt bent met al je unieke talenten. Gedachten zoals, ‘Wat zullen mensen ervan vinden?’, ‘Ben ik wel goed genoeg?’ kunnen de kop op steken, waardoor je verkrampt raakt en je talenten niet vrij kan gebruiken. Probeer te onthouden dat je, wanneer je je talenten gebruikt en ontwikkelt, fouten mag maken en dat je niks perfect hoeft te doen (voor de perfectionisten onder ons 😊). Je kan verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces door het gewoon te doen en te leren van je fouten. Wanneer we ons kwetsbaar durven op te stellen zijn we in staat te innoveren en creatief bezig te zijn, waarvoor we onze talenten hard nodig hebben.

Tot slot: ‘The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away’

Bovenstaande quote van Picasso geeft mooi weer dat wanneer we onze talenten hebben gevonden dat het ook belangrijk is dat ze worden gebruikt. Wanneer een talent wordt ingezet en gedeeld met de wereld, maak je jezelf niet alleen gelukkig maar inspireer je ook andere om hun eigen talenten in te zetten en dit geluk te ervaren.

Liefs Kathinka en Barbara!

Topic