Solliciteren

De voor- en nadelen van detachering op een rij

Voor veel mensen is detachering een vage term, heeft het een negatieve lading en vergelijken ze het met uitzendwerk. Vaak is het onduidelijk welke voordelen detachering heeft. In mijn blog leg ik uit wat detachering is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Detachering; wat is dat eigenlijk?

Vanuit het detacheringsbureau word je geplaatst op projecten in jouw regio. Meestal is dit een project voor een langere periode. Een opdrachtgever ‘huurt’ een medewerker voor een bepaalde tijd bij de detacheerder. Dit betekent dan ook dat je in dienst bent bij het detacheringsbureau en je maandelijks vast salaris krijgt. Deze manier van werken is een ideale oplossing voor professionals die baanzekerheid willen, ervaring willen opdoen en flexibel zijn. 

Hoe werkt detachering?

Je treedt op contractbasis in dienst bij PEAK-IT waarna op basis van jouw profiel – ervaring, kennis en ambities – naar een passende opdracht wordt gezocht. Wanneer onze accountmanagers een mooi IT-project voor jou hebben, dan word je voorgesteld aan de opdrachtgever en ga je op een kennismakingsgesprek. Gaat dit gesprek goed en is er een klik? Dan kan jouw IT-carrière bij PEAK-IT officieel beginnen!

De voordelen van detachering

Detachering kent maar liefst vijf grote voordelen, namelijk:

1. Zekerheid
Een werknemer is in tijdelijke of vaste dienst bij een detacheringsbureau en werkt op projecten bij verschillende opdrachtgevers. Dus je hebt de flexibiliteit van verschillende opdrachten, maar wel de zekerheid van een vaste werkgever.

2. Kijkje in de IT-keuken
Je doet ervaring op met verschillende IT-infrastructuren, systemen en hard- en software. Hierdoor leer je om incidenten in verschillende situaties snel op te lossen. Zo is geen uitdaging jou te groot! 

3. Ambities ontdekken
Door bij verschillende opdrachtgevers te werken, kan je er ook achter komen welk branche het beste bij je past. Is dit misschien bij de overheid, energiemaatschappijen of retailorganisaties? Bovendien ontdek je waar jouw ambities liggen. Wil je aan de slag met systeembeheer? Of toch liever richting projectmanagement?

WERKEN BIJ PEAK-IT
Wil jij samen met een ambitieuze groep mensen meewerken aan het hart van een organisatie? Bekijk dan snel onze IT-vacatures!
BEKIJK ALLE VACATURES

4. Persoonlijk carrièrepad
Bij PEAK-IT krijg je als IT-professional een eigen Fieldmanager. Samen stippelen jullie jouw ideale carrièrepad uit op weg naar jouw droombaan. Zo heb je om de acht weken coachingsgesprekken en samen stellen jullie jouw opleidingstraject en een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Op basis van jouw ambities word je op projecten geplaatst die jou helpen om jouw ambities te verwezenlijken. Zo is het ook mogelijk om certificaten te halen, trainingen te volgen of een hbo-opleiding te doen. Hiernaast bieden we ook traineeships aan richting Java development of DevOps.

5. Netwerk opbouwen
Je bouwt een groot netwerk op en dit is belangrijk voor toekomstige ondernemingen. Als je in de toekomst bijvoorbeeld een eigen onderneming wilt starten of als zzp’er aan de slag wilt gaan.

De nadelen van detachering

Helaas kent detachering ook enkele nadelen, waar ik wel eerlijk over wil zijn.

1. Sfeer
Het kan zijn dat je als IT-professional in de detachering minder betrokken bent bij de organisatie. Maar dit ligt in jouw handen. Het feit dat je er tijdelijk gaat werken betekent niet dat je jezelf moet buitensluiten. Bovendien zijn klanten vaak blij met onze IT-professionals, omdat jij hen als specialist uit de brand helpt.

2. Tijdelijke opdrachten
Het feit dat je weet dat het tijdelijk is, kan ook als nadelig gezien worden. Echter hoeft dit natuurlijk niet. Houd daarom te allen tijde in gedachte dat de opdracht verlengd kan worden.

3. Twee partijen
Als gedetacheerde heb je te maken met twee partijen waarmee je overlegt. Maar bij PEAK-IT proberen we je het zo makkelijk mogelijk te maken. Zo krijg jij je eigen Fieldmanager toegewezen, die jouw contactpersoon is binnen PEAK-IT. Bij haar kun je terecht voor vragen, coaching en om je voortgang te bespreken. Bovendien is de Fieldmanager ook de schakel tussen PEAK-IT en de opdrachtgever. Dus wanneer je op een opdracht zit waar je niet zo blij van wordt, dan bespreek je dit ook met je Fieldmanager om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het dubbel feest: uitjes bij PEAK-IT én bij het bedrijf waar je op opdracht zit! 

Zoals je ziet, zitten er veel voordelen aan detachering. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen, maar deze worden gecompenseerd door de mooie kansen die het biedt. Detachering is dan ook heel anders dan uitzendwerk. Lees hier meer over in mijn vorige blog.

Topic