Servicedesk

Waarom IT meer tijd moet besteden aan interne PR

De IT-afdeling wordt vaak over het hoofd gezien. En dat terwijl deze afdeling juist een hele belangrijke rol heeft. Want zonder deze afdeling kan de rest geen business realiseren. Om eerlijk te zijn maak ook ik mij daar schuldig aan. Ik word niet direct enthousiast van een software-update ook al kan ik daardoor beter mijn werk doen. Ook sta ik er niet bij stil dat er afgelopen nacht een back-up is gemaakt van mijn werkzaamheden, terwijl ik het wél heel prettig vind dat er een back-up is als ik die nodig heb.

Een onzichtbare rol

In een organisatie, groot of klein, ontbreekt vaak de dynamiek tussen de IT-afdeling en de eindgebruiker. Het contact dat er is, is nogal eens negatief. De Servicedesk of de IT-afdeling wordt geraadpleegd op het moment dat iets niet naar behoren werkt. Alle andere dagelijkse werkzaamheden om problemen of downtime te voorkomen, blijven dan per definitie onopgemerkt.

En dat is vreemd, want eigenlijk moeten we meer samenwerken. De IT-afdeling heeft namelijk hetzelfde doel als ik: het behalen van de businessdoelstellingen. Zij zijn er om mij mijn werk zo efficiënt mogelijk uit te laten voeren. Zij zorgen voor mijn hardware, applicaties en data zonder dat ik het merk. En wanneer ik een vraag heb, doet de Servicedesk er alles aan deze snel op te lossen.

GRATIS SERVICEDESK BENCHMARK
Hoe scoort uw Servicedesk ten opzichte van de markt?
Vraag aan

Geef IT een gezicht

De tijd en kennis die de IT-afdeling steekt in het bedienen van de eindgebruikers staat niet in verhouding tot de waardering, of liever het gebrek daaraan, die zij daarvoor terugkrijgen. Dit is vrij eenvoudig op te lossen. De Systeembeheerder, de IT-manager of de Servicedeskmedewerker moeten vaker op de voorgrond treden. Ik vind het belangrijk dat zij vertellen waar ze mee bezig zijn, hoe zij collega’s dagelijks ondersteunen, waarom zij kiezen voor bepaalde software en waarom bijvoorbeeld applicaties uit de cloud niet altijd aansluiten op hun beleid.

Geef IT daarom een gezicht door korte artikelen op het intranet te plaatsen of door een maandelijkse e-mailupdate te versturen. Is er een virus buiten de deur gehouden? Wordt er al maanden gewerkt zonder downtime? Of heeft een Servicedeskmedewerker een training behaald? Vier die successen! Zo wordt het dagelijkse IT-beheer tastbaar en wordt het voor de eindgebruiker duidelijk wat voor werkzaamheden er achter zijn of haar laptop schuilgaan. Uiteindelijk komt dit de samenwerking alleen maar ten goede. In mijn volgende blog ga ik verder in op hoe IT meer draagkracht krijgt binnen de organisatie.

Topic