Management

Waarom IT meer vrouwelijke professionals nodig heeft

IT blijft zich in een hoog tempo ontwikkelen. Dankzij nieuwe technologieën is IT onmisbaar geworden voor de bedrijfsvoering. Op dit moment werken echter meer mannen dan vrouwen in de IT-branche. Hoewel dit beeld al wat kantelt, gaat het mij zeker nog niet snel genoeg. Daarom vertel ik je in deze blog waarom de IT gebaat is bij meer vrouwelijke professionals.

Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen achter als het gaat om genderdiversiteit in de IT-branche. Zo was nog geen tien procent van de IT-professionals in 2019 een vrouw. Over het algemeen solliciteren vrouwen naar functies zoals Tester, Helpdeskmedewerker, ICT Medewerker, Analist en Applicatiebeheerder. Maar te zien is dat IT-opleidingen moeite hebben met het aantrekken van vrouwelijke studenten. Zo zijn er nauwelijks vrouwen, nog geen vijf procent, die zich inschrijven voor een IT-opleiding aan het mbo. Vooralsnog werken er op dit moment met name hoogopgeleide vrouwen in onze branche.

Verder blijkt dat vrouwen gemiddeld meer obstakels in hun IT-carrière ervaren dan mannen. Zo kwam uit ons onderzoek dan ook naar voren dat bijna een derde (31%) van de leidinggevenden denkt dat vrouwen minder verdienen, omdat ze minder geschikt zouden zijn voor een IT-functie. Dat is natuurlijk geen goede zaak. Ik geloof in het beoordelen van medewerkers op basis van hun kennis en kunde. Of iemand dan man of vrouw is, moet hierin niets uitmaken.

DOE DE TALENTSCAN
Heb jij de juiste talenten in huis voor de toekomst?
Vraag aan

Méér dan alleen technische vaardigheden

Een baan in de IT betekent allang niet meer dat je achter de computer enkel naar nullen en enen staart. Natuurlijk moet een professional beschikken over de benodigde technische kennis, maar tegenwoordig wordt er meer verwacht. De klant vertrouwt er immers op dat ze bij een IT-expert terecht kunnen voor diverse vraagstukken. Zo moet je ook goed kunnen luisteren, uitleggen en in staat zijn om helder te communiceren. Ik merk dat men steeds meer behoefte heeft aan de soft skills dan de kennis. Kennis kan je opdoen, het aanleren van bepaalde soft skills is lastiger. Het is mooi dat vrouwen over het algemeen al van nature over deze vaardigheden beschikken.

Meer diversiteit
Vrouwen in de IT zijn hard nodig. Want net als in ieder andere branche, helpt diversiteit ook een IT-organisatie verder. Dat leidt onder andere tot meer creativiteit en een breder palet aan kennis en vaardigheden. Ook stimuleert het de dynamiek tussen mannen en vrouwen. En dat biedt nieuwe inzichten, andere invalshoeken en een breder netwerk. Bovendien leidt een goede balans tussen mannen en vrouwen tot betere bedrijfsresultaten.

De oplossing voor de krappe arbeidsmarkt

Een andere uitdaging waar we mee te maken hebben, is de krapte op de arbeidsmarkt. Ongeveer 70 procent van de vacatures is lastig in te vullen. Vrouwen kunnen bijdragen aan de oplossing van dit probleem, als ze ontdekken dat de IT-wereld niet alleen voor mannen is en dat deze wereld oneindig veel mogelijkheden biedt. Denk bijvoorbeeld aan traineeships die worden aangeboden. Daar krijg je de kans om zonder relevante IT-achtergrond of opleiding je te laten omscholen tot IT-professional. De kans wordt met deze traineeships groter dat vrouwen sneller solliciteren op technische functies. Wat vervolgens weer kan weer bijdragen aan de vermindering van het personeelstekort.  

Kortom, de IT-branche is zeker gebaat bij meer vrouwen. Niet alleen vanwege de softskills, maar ook om de meerwaarde van diversiteit en het personeelstekort. Oftewel, er zijn op dit gebied nog genoeg stappen te zetten.

Dit artikel verscheen ook op Computable.nl