Career

Wat als de Systeembeheerder er niet meer is?

Ieder jaar op de laatste vrijdag in juli is het de ‘Dag van de Systeembeheerder’. Een mooi moment om stil te staan bij de onmisbare werkzaamheden die de Systeembeheerder verricht. Want nee, hij houdt zich niet alleen bezig met printproblemen en het installeren van software op jouw laptop. De Systeembeheerder zorgt ervoor dat het gehele bedrijf kan functioneren. Om de onmisbaarheid van de Systeembeheerder aan te tonen, benoem ik in deze blog wat er gebeurt als de Systeembeheerder er niet meer is.

1. Bestanden onbereikbaar

De file server is een vergaarbak van data. De Systeembeheerder zorgt ervoor dat deze server beschikbaar blijft. Echter wanneer hij er niet meer is, raakt de file server op den duur vol. Hierdoor kunnen bestanden niet meer weggeschreven worden, wat betekent dat belangrijke bedrijfsbestanden kwijt kunnen raken. Wanneer de server dan ook nog eens uitvalt, dan zijn de bestanden helemaal niet meer beschikbaar. Hierdoor kan belangrijke data verloren gaan.

2. Niet meer kunnen mailen

Zonder onderhoud aan de systemen en servers is het natuurlijk niet ondenkbaar dat de mailserver op den duur down gaat. Dit betekent dat niemand meer kan mailen of mailtjes kan ontvangen. De oplossing is dan om terug te vallen op oude gewoontes als bellen of naar een collega toelopen.

WERKEN BIJ PEAK-IT
Wil jij samen met een ambitieuze groep mensen meewerken aan het hart van een organisatie? Bekijk dan snel onze IT-vacatures!
BEKIJK ALLE VACATURES

3. Niet meer kunnen inloggen

Het is ook niet ondenkbaar dat de authenticatie server er op een gegeven moment mee stopt. Hierdoor kunnen werknemers niet meer inloggen. Oftewel, werken op een laptop of pc is niet meer mogelijk. Terug naar pen, papier en de telefoon.

4. Volledig offline

Als dan ook nog eens de internetlijn wegvalt, dan is het bedrijf volledig offline. Er kan dan zelfs niet meer gewerkt worden middels de SaaS-oplossingen.

Kortom, zonder de Systeembeheerder is geen onderhoud en monitoring meer op de systemen, waar de volledige IT-infrastructuur beetje bij beetje uitvalt. En daardoor is er vrijwel geen business meer mogelijk. Wat moet je dan?

Oplossing?

Een mogelijke oplossing om het capaciteitsprobleem van de Systeembeheerder op te lossen, is om te kijken of er werknemers binnen de organisatie zijn die kunnen doorgroeien naar deze mooie functie. Is dit niet het geval? Dan is het wellicht raadzaam om bij een externe partij aan te kloppen die gespecialiseerd is in het werven van goede gekwalificeerde Systeembeheerders.

Loop jij tegen dit probleem aan? Aarzel dan niet langer en neem contact met ons op. Onder het genot van een kop koffie kunnen we dan de mogelijkheden bespreken.

Topic